Met 28 sauzen op de kaart is er keuze genoeg voor de toeristen die een frietje halen bij Friteshuis Vleminckx in Amsterdam. Maar een opvallende hardloper is de kaassaus!
De toeristen zijn er dol op en vragen er zelf naar. Dat de saus vegan is, is voor veel gasten een onverwacht voordeel.
Buitenlandse toeristen in Amsterdam willen álles met kaas proberen, weet ondernemer Nigel Maij van het Vlaams Friteshuis Vleminckx. ‘Ze vragen er eigenlijk altijd zelf naar.’ Om die reden had Maij een tijdlang een eigengemaakte kaassaus in het assortiment, als één van de 28 soorten saus op zijn kaart. ‘Mijn leverancier stopte er helaas mee. Gelukkig kwam ik toen de Gouda’s Glorie Creamy Cheese Style tegen. Deze valt erg in de smaak bij de toeristen!’
Hoe serveren jullie de kaassaus?
‘Wij serveren de saus over de friet als een soort topping. We houden hem warm in de bain marie op 30˚C. Wij verkopen alleen friet met saus, waarbij er dus ruime keuze in sauzen is. Van de kaassaus van Gouda's Glorie gaat er zo’n 30 liter per week doorheen.’
De kaassaus is vegan. Is dat belangrijk voor jullie?
‘Het verbaast en verrast veel mensen. Ze geloven het ook niet altijd, dus dan laat ik de verpakking zien. De reacties zijn altijd positief. De meeste gasten verwachten niet dat ze kunnen kiezen uit meerdere vegan sauzen, daarmee verrassen we hen. Dat levert me sowieso meer vegan klanten op.’
Hoe zet je deze saus in de spotlights?
‘Eigenlijk is het niet nodig om speciale reclame voor de kaassaus te maken. Het staat als één van de opties op het bord, maar eigenlijk vragen de toeristen er gewoon zelf naar.’
Wat levert de Creamy Cheese Style jou op?
‘Deze saus biedt mij vooral meer diversiteit in mijn aanbod sauzen. En gemak, omdat ik zelf geen kaassaus meer hoef te maken.’