Investering die je meteen terugverdient
Satésaus is een van de meest verkochte producten in cafetaria’s. Met de automatische sausdispenser SatéJet van Remia Professional kun je nog meer rendement uit je satésaus halen. Dat blijft niet onopgemerkt want inmiddels is de 1000ste SatéJet in gebruik genomen. Bij Capfun De Scheepsbel in Doornspijk ziet chef-kok en horecamanager Roland van Voorst veel voordelen ten aanzien van hygiëne, portionering en gebruikersgemak.
De tijd dat ze in de snackbarkeuken van Capfun De Scheepsbel in Doornspijk hun satésaus vanuit de au bain marie op een frietje schepten, is voorbij. Sinds de eerste dag dat de SatéJet zijn intrede deed, is horecamanager Roland van Voorst overstag. “Er zitten veel voordelen aan dit apparaat als je het vergelijkt met het warm houden van satésaus in een pannetje of au bain marie.”
Aan die laatstgenoemde bewaarmethode zitten veel ‘haken en ogen’: “In een bain marie gaat de saus aan de randen van de bak indrogen. Je moet er telkens met een lepel in roeren of water aan toevoegen als de saus te dik wordt.” Dat gaat ten koste van de kwaliteit, kost tijd, vergt mankracht en is minder hygiënisch.
HACCP-verantwoord
Door de aanschaf van de SatéJet is je saus van constante kwaliteit. Bovendien is het HACCP-verantwoord, vindt Van Voorst. De dispenser bestaat uit roestvrijstaal. De saus zit hygiënisch verpakt in twee bag in the box-zakken van 3,5 liter in een gesloten systeem. De automatische sausdispenser vergt een redelijke investering maar dat loont. “Al op de eerste dag van ingebruikname begin je met terugverdienen”, vertelt de horecamanager. In het vakantieseizoen van april tot oktober verkopen ze bij de campingsnackbar zo’n 500 liter satésaus. Bezoekers bestellen deze bij de friet, kipsaté of een berenhap. Ook bij de buckets met friet bij de afhaal, bestaat de bijverkoop regelmatig uit een bakje satésaus.
Instelbare portionering
Nog een pluspunt van de SatéJet is de instelbare portionering. Die kun je vooraf instellen op de gewenste hoeveelheid (van 0 tot 100 gram). Zo weet je als ondernemer precies hoeveel saus je per product verkoopt. Bovendien is de portie bij elke personeelslid gelijk. Daarnaast schept dit duidelijkheid bij de gasten. “Je hebt geen ‘gezeur’ meer aan de counter dat de een meer saus zou krijgen dan de ander.” Met een druk op de knop aan de voorzijde, doseert de medewerker de portie warme saus die ook nog eens glutenvrij is. “Je hoeft alleen het bakje eronder te houden.” Zeker in deze tijden van personeelstekort, is dit een uitkomst vindt Van Voorst. “Het is extreem makkelijk en snel in het gebruik.”
Leeg tot de laatste druppel
Met een zak van 3,5 liter saus doen ze bij De Scheepsbel in het hoogseizoen zo’n vijf dagen. “Die zakken saus gaan leeg tot de laatste druppel.” Zo heb je nog meer rendement en gooi je minder weg. Omdat de sausdispenser twee compartimenten heeft, zit je nooit zonder. Ook in de spits. Het verwisselen van de sauszakken is in een handomdraai gepiept dankzij het handige tuitje. Ook het schoonmaken is ‘easy going’ volgens de horecamanager.
Last but not least, blijkt de automatische sausdispenser een echte blikvanger. “Gasten merken het apparaat op en vragen ons hoe het werkt.” Dat leggen de cafetariamedewerkers graag uit. “Het is altijd leuk om mensen een kijkje in onze keuken te geven. Dat heeft toch iets magisch.”